De Friese taal is een belangrijke factor in bouwwereld

Mark Hendriks, projectleider bij Acrobouw in Leeuwarden, ziet zeker voordelen van het gebruik van de Friese taal binnen het bedrijf. Acrobouw is een Leeuwarder bouwbedrijf met bijna dertig werknemers. ‘Ik tink dat it by ús foar fiifensantich prosint Frysktalich is. In soad jonges komme fan bûten de stêd’, zo zegt Hendriks.

Hij vindt het prettig dat binnen het bedrijf zowel Stadfries als Fries wordt gesproken. Bovendien ervaren klanten het als uiterst plezierig en als een goede service dat zij in het Fries te woord worden gestaan, zo is de ervaring van Hendriks. ‘Je steane sa tichter by de klant.’

Ook in de samenwerking tussen Gerben Dijkstra (uitvoerder bouwcombinatie LevveL, red.) en Feike Brouwer (senior projectleider Wagenborg Nedlift, red.) is de Friese taal van grote meerwaarde geweest. Samen verzorgden ze o.a. de opbouw van een grote portaalkraan bij de productiefaciliteit voor de Afsluitdijk in Harlingen.

Op basis van de naam onder de e-mails, was een belangrijke vraag bij het eerste telefonische contact: ‘Kinne we yn it Frysk?’ Het zorgde direct voor verbinding. Problemen werden sneller opgelost, omdat het gemakkelijker communiceert in de taal waarin je bent opgegroeid.

Dat is ook de reden dat het internationaal opererende bedrijf Wagenborg Nedlift een sterke regionale focus heeft. Zo geeft Feike Brouwer aan: ‘Foar de minsken dy’t de Fryske taal prate is it logysk dat dy yn it Fryske gebiet oan it wurk binne.’ Hetzelfde geldt voor collega’s uit andere regio’s zoals bijvoorbeeld Groningen, Twente en de zuidelijke provincies. ‘Sawol foar ús as foar de klant is dat noflik.’ Het schakelt gemakkelijker en je begrijpt elkaar eerder. ‘Dat sjochst eins elke dei wol werom yn it bedriuw.’

Juist vanwege die meerwaarde in de praktijk zet ROC Friese Poort het Fries als vak in de steigers. Zo combineerde Simone Geertsma het keuzedeel Fries met het keuzedeel tegelzetten. Maar liefst zestig studenten meldden zich aan. Samen met haar team en de Afûk werd een traject ontwikkeld om op deze wijze in te spelen op de grote vraag uit de praktijk naar werknemers die het Fries goed beheersen.

De studenten zijn nog steeds onverminderd enthousiast en vragen vaak al in de ochtenduren wanneer de les Fries is. Volgens Geertsma heeft onderwijs in eigen taal dus zeker aantrekkingskracht! Deze werkwijze geeft volgens haar ook de mogelijkheid om de taallessen inhoudelijk meer te verbinden met de praktijk.

Delen via

Vergelijkbare berichten