Duurzame Doeners: BioValue

In iedere editie spreken we een ondernemer die verduurzamingsstappen zet met zijn bedrijf, met het vizier strak gericht op een fossielvrije bedrijfsvoering. Ditmaal valt de eer te beurt aan Ids Schaap, directeur en oprichter van BioValue.

Wat doen jullie op het gebied van duurzaamheid?

Ons hele bedrijf draait om duurzaamheid, specifiek om het produceren van duurzame energie; namelijk groengas en bio-LNG.

We hebben door heel Nederland meerdere biogasinstallaties waarin we organische restproducten vergisten tot biogas. Het biogas wordt gezuiverd tot groengas of vervloeid naar bio-LNG. Elke kuub gas die wij produceren draagt bij aan de vermindering van het gebruik van fossiel aardgas, wat uiteindelijk resulteert in een CO2-reductie.

We zijn voortdurend bezig met het verbeteren van het productieproces met een focus op het zo energiezuinig en efficiënt mogelijk produceren van biogas. We doen dit door in de eerste plaats goede (en vooral geurvrije!) installaties te bouwen. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren gewerkt aan een volledig op maat gemaakt managementsysteem. Hiermee borgen we het belangrijkste eindproduct van ons bedrijf: CO2-reductie. Om precies te zijn; we besparen per geproduceerde megajoule 80 tot 90 procent CO2 ten opzichte van fossiele energie.

Hoe zijn jullie in deze branche begonnen?

Het begon allemaal in het Friese Tirns, toen ik nog als melkveehouder actief was op het familiebedrijf. In 2007 zijn we als tweede tak gestart met de bouw van een biogasinstallatie waarmee we de mest van het bedrijf konden vergisten. Na circa 10 jaar pionieren met veel ups en downs, kwamen we tot de conclusie dat biogas als zelfstandig en professioneel bedrijf moest worden gerund. Op dat moment, in 2017, ben ik BioValue in m’n eentje gestart. Nu, zeven jaar later, staat er een behoorlijk bedrijf met 6 productielocaties en ruim 30 medewerkers en veel nieuwe plannen.

Wat levert het op?

We verwachten eind dit jaar meer dan 30 miljoen kuub groengas en Bio-LNG te produceren. Dit is ongeveer 10% van de landelijke groengas-productie, dit staat gelijk aan een CO2-reductie van ruim 80.000 ton per jaar. Om daar beeld bij te krijgen; een gemiddelde boom neemt per jaar 20 kilogram CO2 op, dus de CO2-reductie die wij realiseren staat gelijk aan de jaaropname van 4 miljoen bomen. We zijn trots op deze waardevolle bijdrage aan de energietransitie.

Delen via

Vergelijkbare berichten