Friese en Groningse student naar Boston voor hightech stage

In tien minuten krijgen Erwin Lutke en Codruț Marin (beiden NHL/Stenden) en Rinalds Kugis en Guus Keuning (beiden Hanzehogeschool Groningen) de kans om te pitchen voor een stage bij één van de programma’s van het Robotica Engineering program. Programmeer de ATLAS ‘humanoïde robot’ om een taak uit te voeren, zoals een object manipuleren, een deur openen, trappen beklimmen of bukken om de vloer aan te raken. Of, programmeer dezelfde robot om beide handen samen en tegelijk te gebruiken. Meestal gebruikt een robot slechts één hand tegelijk, omdat coördinatie zo moeilijk is. De student moet er bovendien voor zorgen dat de robot zichzelf niet verwondt. De derde opdracht is: laat een robot in bomen klimmen, door aanvullende software te programmeren in combinatie met sensoren en camera’s. En tenslotte, maak of schrijf een computertaal die enkele van de algemene patronen van robotprogramma's vastlegt, zodat de software de intentie van de programmeur beter weergeeft.

Drive en motivatie

Ga er maar aanstaan! In hun beste Engels en bij twee ondersteund door een presentatie vertellen de studenten waarom zij het meest geschikt zijn voor deze stage-opdracht. De mooie video’s ten spijt, vraagt de professor na afloop naar hun drive om voor hem en zijn programma te komen werken. ,,Erwin is een erg intense jongeman,’’ concludeert Gennert na afloop. ,,Met zijn passie en drive zal hij ver komen. Zijn ambitie is groot, maar hij mist nog wat tools in zijn toolkit.’’ Rinalds, die uit Letland komt en in Groningen studeert, maakt indruk met zijn ervaring Gennert: ,,Hij is beleefd en verlegen, maar heeft iets extra’s door al die projecten die hij al gedaan heeft. Maar het mooiste vind ik, hij vertelt uit zijn hart. Dat is voor mij de beste motivatie.’’

Eigen verhaal

Ondanks alle voorbereiding en natuurlijk de zenuwen komt de uitslag als een verrassing. Rinalds is blij. ,,Het is een prachtige kans. Je weet nooit wat je bij zo’n pitch kunt verwachten, maar ik heb ervaring die aansluit bij de vier programma’s.’’ Het is zijn eerste stage in Amerika en gaat dit vanavond kort vieren. ,,Morgen moet ik me eerst weer focussen op het afronden van mijn semester, want anders kan ik alsnog niet naar Amerika.’’ Ook Erwin is verrast. Hij twijfelde nota bene in eerste instantie of hij wel zou meedoen. ,,Ik heb me laten overhalen en heb gewoon mijn eigen verhaal vertelt. Misschien een beetje warrig, voor mijn gevoel, ik ben nogal perfectionistisch. Het is niet mijn eerste buitenlandse stage, maar wel bij zo’n prachtig instituut.’’ Wat hij vanavond gaat doen? ,,Eerst wat eten en drinken en daarna werken aan mijn scriptie. Maar morgen vertel ik het op school!’’

Studiebeurs

De studenten krijgen elk 10 duizend euro studiebeurs mee, voor reis en verblijf in Amerika. Mede dankzij geld van Stichting FB Oranjewoud kan Innovatiecluster Drachten deze stagebeurzen uitgeven. Verliezers? Die zijn er eigenlijk niet. De kwaliteit van alle vier de studenten is zo hoog, dat Joost Krebbekx, programmamanager van Innovatiecluster Drachten, de andere twee studenten uitnodigt om de volgende keer zeker weer mee te doen, tijdens de tweede editie van de High Tech Career Competition in de Dutch Technology Week van 20 t/m 25 mei 2019.

Jury

De jury van deze editie bestaat uit Frank Gort (programmamanager Smart Sustainable Industries NHL/Stenden), Joost Krebbekx( programmamanager ICD), Henk Westera (directeur VDH Products),  Theun Prins (directeur YP Your Partner), Johannes Bruinsma (Manager System Design BD) en professor Mike Gennert, director of Worcester Polytechnic Institute (WPI) Robotics Engineering program.

Kijk voor meer informatie op www.icdrachten.nl/htcc

Delen via

Vergelijkbare berichten