Jouke Spoelstra is Frieslands jongste wethouder

Wie Spoelstra volgt op Facebook en Twitter weet dat hij amper stil zit. "Ik vind de sociale media een mooie manier om te laten zien wat ik doe", vertelt de in Drogeham wonende wethouder. "Daarmee wil ik de afstand tussen de burger en de gemeentelijke politiek verkleinen. Lang niet iedereen weet waar een wethouder of gemeenteraadslid mee bezig is. Via Facebook en Twitter kan ik veel mensen makkelijk bereiken."

Contact

Spoelstra, die op 1 september werd geïnstalleerd, plaatst online niet alleen berichten over politieke zaken. Er komt ook veel persoonlijks voorbij. Zoals zijn liefde voor sport. "Zelf ben ik een fanatieke voetballer, nu bij v.v. Harkema-Opeinde. Sporten is voor mij ontspanning. Maar een voetbalclub of andere sportvereniging een ontmoetingsplek. Zeker in Achtkarspelen. Als wethouder ga ik onder andere over sportzaken en ik zie graag dat er in elk van de elf dorpen minstens één teamsportvereniging is. Voetbal, korfbal of tennis, dat maakt niet uit." Spoelstra merkt namelijk zelf dat sport het contact tussen mensen stimuleert. "Inwoners die anders niet met politiek bezig zijn, stellen mij naast het veld vragen over mijn werk. Dit gaat heel gemakkelijk."

Van onderop

Benaderbaar zijn als bestuurder vindt Spoelstra belangrijk. Zeker voor ondernemers. "Als wethouder moet je met hen meedenken en faciliteren. Ideeën niet meteen afschieten omdat ze op papier niet helemaal aan de regels voldoen. Je moet dan naar de ondernemers toegaan en zich in hen verplaatsen." Hij ziet graag dat de maatschappij zelf dingen oppakt. Het was ook Spoelstra die begin 2015 als gemeenteraadslid in Achtkarspelen met het initiatiefvoorstel 'Rjocht fan Sprekken' kwam. "Wanneer burgers, ondernemers een publieke dienst beter denken te kunnen uitvoeren dan de gemeente, moeten ze daartoe de gelegenheid krijgen. Bijvoorbeeld voetbalverenigingen die zelf hun gras willen maaien of inwoners die het groenonderhoud in de buurt voor hun rekening willen nemen. Zo krijg je maatwerk en een hogere kwaliteit." Dit vindt Spoelstra veel belangrijker dan het kostenaspect. "We gooien een dienst niet zomaar over de schutting omdat het voor de gemeente goedkoper uitpakt." Zijn initiatiefvoorstel werd in 2015 unaniem door de raad aangenomen. "Nu wil ik het graag zelf uitvoeren."

Skieding

Een belangrijk dossier voor Spoelstra is De Skieding. Provincie Fryslân kondigde in november een maatschappelijke kosten- en batenanalyse aan naar de twee populairste varianten voor de N358: een opwaardering van de weg en de aanleg van een nieuw tracé aan de westkant ervan. De voorkeur van Achtkarspelen gaat uit naar de tweede optie. "De meest veilige variant en het beste voor de economie en de werkgelegenheid, omdat de doorstroming toeneemt. Met de andere ANNO-gemeenten hebben we dit benadrukt in een zienswijze richting de Provincie. Ook de gemeente Grootegast onderschrijft onze visie. De Provincie wil voor de zomer van 2017 de knoop doorhakken. Tot die tijd blijven we druk uitoefenen op de Statenleden die het laatste woord hebben."

Dat Spoelstra eerder werkzaam was bij de CDA-Statenfractie levert geen problemen op. "Ik ondersteunde de statenleden al een paar jaar politiek-inhoudelijk, daar ben ik mee gestopt. Momenteel ben ik aan het afbouwen. Ik doe alleen nog facilitaire werkzaamheden om de overgang voor twee nieuwe medewerkers soepel te laten verlopen." Bij dossiers als de Skieding, die mogelijk raakvlakken hebben met zijn wethouderschap, bemoeit hij zich niet. "Het wethouderschap de werkzaamheden bij de Statenfractie zijn duidelijk afgebakend bij het integriteitsonderzoek, dat elke wethouder moet ondergaan. Een skieding op de Skieding dus."

Leefbaar

Spoelstra zit vol plannen. Zo wil hij er ook voor zorgen dat Achtkarspelen leefbaar is én blijft om zo het krimpvraagstuk aan te pakken. In zijn portefeuille zit een aantal sterke wapens. Bijvoorbeeld de aanleg van glasvezel: "hier ben ik een groot voorstander van." Boven de grond vragen onder meer de groenvoorzieningen en het winkelaanbod – "in elk dorp het liefst een buurtsuper " – zijn aandacht. De nieuwbakken wethouder wil tussendoor zijn studie Financial Service Management aan de Hanzehogeschool afronden. "Mijn scriptie is al een anderhalf jaar klaar", verzucht hij. "Ik heb ook de stages volbracht, in de Tweede Kamer bij Pieter Omzigt en bij de VN in Suriname. Ik moet nog twee praktijkvakken afronden. Steeds kwamen er mooie uitdagingen tussendoor. Dit studiejaar wil ik er écht een punt achter zetten!"

Delen via

Vergelijkbare berichten