Ondernemend Friesland nieuws

Nieuwe Elfwegentocht in 2020

Nieuwe Elfwegentocht in 2020

De Elfwegentocht 2018 was een groot succes. Meer dan 100.000 Friezen namen deel aan de twee fossielvrije weken, waarin duurzaam vervoer centraal stond. Het enthousiasme rondom het initiatief is dermate groot, dat de roep om een nieuwe Elfwegentocht steeds luider klinkt. Volgens Bouwe de Boer, Energiecommissaris van Fryslân en projectleider van de Freonen fan Fossylfrij Fryslân, zijn de voorbereidingen inmiddels gestart.

“We krijgen de vraag inmiddels van alle kanten te horen”, zegt De Boer, “er komt toch nóg wel een Elfwegentocht? Deze geluiden komen uit het onderwijs, bedrijfsleven en de gemeenten; iedereen wil weer meedoen. Tijdens bijeenkomsten in de afgelopen maanden vroegen we de zaal steevast of er behoefte is aan een tweede editie. Het antwoord was telkens volmondig: ja! Inmiddels verkennen we of – naast Fryslân - ook Groningen en Drenthe in 2020 mee kunnen doen.”

 

Plasticvrij

De Elfwegentocht 2018 was een idee van Friese studenten. Een ideale groep om mee te brainstormen voor de nieuwe editie. Want hoe kunnen we de betrokkenheid van de Friezen nog groter maken in 2020? “De studenten kwamen al snel met een geweldig plan”, aldus De Boer. “Ze stelden voor om niet alleen fossielvrij te reizen, maar ook plasticvrij te leven. Kening van ‘e Greide, het burgerinitiatief dat zich al jaren inzet voor het weide(vogel)landschap, heeft al belangstelling getoond voor dit idee. De groep wil tijdens de nieuwe Elfwegentocht heel Fryslân laten zien dat we samen veel bloemen in de weide en bermen kunnen realiseren.” Een geweldige combinatie, vindt de projectleider van de Freonen. “Minder gebruik van plastic én extra bloemenpracht langs de wegen! Hiermee geven we weer voeding aan insecten en het dierenleven dat langzaam verdwijnt. In Fryslân is hier veel draagvlak voor.”

 

Studenten

Bouwe de Boer is erg enthousiast over de betrokkenheid van studenten bij het Elfwegentocht-initiatief. Het evenement heeft jonge mensen de kans gegeven hun talenten in de praktijk te brengen. Vrijwel allemaal hebben de tien voormalige stagiairs van Bouwe de Boer nu een baan in de Friese duurzaamheidssector. Alleen daarom al is een nieuwe Elfwegentocht een goed idee, als springplank naar een nieuwe carrière.   

 

Student Bart Scholten was ook betrokken bij de Elfwegentocht. In het verleden was hij actief bij X-Honours, het onderdeel van NHL Stenden Hogeschool waar ambitieuze studenten extra activiteiten kunnen ontplooien. Zij kunnen hier onder meer waardevolle certificaten mee behalen. X-Honours werkte volgens Bart nauw samen met de Elfwegentocht. “Het honoursprogramma leverde studenten aan voor projecten rondom dit duurzame initiatief. Zelf ben ik tijdens de eerste flyeracties in Akkrum op pad geweest en heb daar de mening van mensen gepeild. Ook heb ik – eerst bij X-Honours, en later bij Hogeschool Van Hall Larenstein - geprobeerd de Elfwegentocht binnen school te faciliteren.

 

Bart kijkt met veel plezier terug op de twee fossielvrije weken in juli. Op zaterdag 14 juli beleefde hij zijn mooiste moment. Toen leidde hij als vrijwilliger het publiek in goede banen tijdens de Grote Parade. Voor zijn werkzaamheden had hij een mooie locatie uitgekozen: het Langdeel-aquaduct waar de auto’s, boten en het elektrische vliegtuig elkaar kruisten. “Geweldig om mee te maken”, besluit hij.

 

Datum

“Of de editie in 2020 wederom twee weken duurt? Dat is nog niet helemaal duidelijk”, vervolgt De Boer zijn relaas. “In januari 2019 nemen we daar een definitief besluit over. Dan stellen we de duur en data van het evenement vast. Duidelijk is in elk geval dat er weer een Grote Parade komt, waarbij we minimaal 4000 fossielvrije voertuigen door de noordelijke provincies willen laten rijden.”

 

Tsjeard Hofstra, de succesvolle projectleider van de Elfwegentocht 2018 en inmiddels aanjager Mobiliteit bij Circulair Friesland, blikt ook vooruit op de nieuwe editie. “Circulair Friesland is dan actief betrokken”, zo vertelt hij. “Het is natuurlijk een droom om in 2020 weer van de partij te zijn.”

Onze specialisten
Jacqueline Brouwer
Jacqueline Brouwer
Brouwer Advocatuur
Advocaat
KIES KOERS_Ymkje de Vries-ZW-W
Ymkje de Vries
Kies Koers
NLP Coaching trainer en Hypnose trainer
Nick Betgem-web
Nick Betgem
Office IT
IT specialist
Gerke-Wispelwey-Buro-360-gr
Gerke Wispelwey
Buro360
MKB Adviseur & meedenker
Martin van der Meulen Team Communicatie
Martin van der Meulen
TEAM Communicatie
Marketing en communicatie
Karin Rientjes Rientjes Notariaat Sneek zwart wit
Karin Rientjes
Rientjes Notariaat
Notaris en Scheidingsmediator
Peter Scherjon MKB Beter
Peter Scherjon
MKB Beter
Ondernemerschap en leiderschap
Menno Bakker Hoofdredacteur OF
Menno Bakker
OF/Narvic
Hoofdredacteur OF
ate van der meer
Ate van der Meer
Snakeware
Internet en Marketing specialist