Inwoners Havankpark selecteren verduurzamingsmaatregelen

Energiegegevens

Alle aanwezigen hadden als voorbereiding op de workshop in het Duurzaam Doen Huis de eigen energiegegevens meegenomen. Hiermee werd inzicht geboden in de financiële mogelijkheden om thuis duurzame aanpassingen te realiseren. Durk Reitsma, docent Installatietechniek, verwoordde het als volgt: “Iedereen moet de komende jaren stappen zetten. Het Havankpark kent veel voorlopers op dit terrein. De laatste stappen zijn echter vaak wel de moeilijkste. Daarom helpen we jullie en tonen we vandaag de nieuwste duurzame technieken, die worden gebruikt in de woningbouw en kleine utiliteit.”

Verduurzamingsmaatregelen

De workshop bestond uit drie delen. Allereerst een inventarisatie van de huidige situatie, waarbij onder meer het energielabel van het huis, de isolering en het verbruik aan bod kwamen. Aansluitend werden aan de hand van een invulformulier concrete vervolgstappen verkend. Hierop stonden liefst 23 verduurzamingsmaatregelen weergegeven, zoals de inzet van balansventilatie, een zonneboiler of warmtepomp.

In het laatste gedeelte gingen de deelnemers aan de slag met praktijkoplossingen. Aan de hand van het huidige gas- en elektriciteitsverbruik rekenden bezoekers uit welke kosten dit de komende 10 jaar met zich mee zou brengen. Hierdoor kregen de gasten een beeld van de investeringsruimte voor duurzame maatregelen. Vervolgens maakten ze een ‘safari’ door het Duurzaam Doen Huis, waar bij iedere installatie de functie en kosten stonden genoteerd. Aan de bezoekers de opdracht binnen hun budget geschikte verduurzamingsopties te selecteren.

Waterzijdig inregelen

Veel bezoekers zagen in waterzijdig inregelen een aantrekkelijke verduurzamingsmogelijkheid. Dit proces regelt de centrale verwarmingsinstallatie zó in dat het comfort en de energiezuinigheid optimaal zijn. Hetzelfde geldt voor de heetwatertoevoer naar radiatoren, waardoor er bovendien sprake is van optimale warmteafgifte. Hierdoor worden de ruimtes in huis evenredig verwarmd. Ook de inzet van lage temperatuurverwarming werd veel gekozen. Hierbij verloopt de verwarming van een woning gelijkmatig en milieuvriendelijk. De aanvoertemperatuur naar radiatoren en vloerverwarming overstijgt dan nooit de 55 graden; in tegenstelling tot een reguliere centrale verwarming, waar de 80 graden aangetikt wordt, leidend tot een hoger gasverbruik. Tot slot bleek het gebruik van led-verlichting, een quick-win, erg populair.

Reacties

De bezoekers uit het Havankpark verlieten Centrum Duurzaam met een tevreden gevoel. We ervaarden vandaag de meerwaarde van de praktijk, aldus een bezoeker. Een andere workshopdeelnemer beschreef de locatie zelfs als een snoepwinkel, vol met duurzame innovaties. Ook bleek volgens velen dat je zonder al te hoge investeringen toch thuis kunt verduurzamen.

Duurzaam Doen Huis

Het Duurzaam Doen Huis is een levensechte leeromgeving voor studenten, bedrijven en andere geïnteresseerden uit de regio. Zij doen hier praktijkervaring op met de laatste duurzame technieken van 22 Nederlandse fabrikanten. Hiermee vervult Centrum Duurzaam meerdere beloftes van ROC Friese Poort: betrokken zijn bij de regio en mensen in staat stellen een leven lang te leren.

Delen via

Vergelijkbare berichten