Yachtcharter Houwink Grou: Ontdek Fryslân vanaf het water

Wat voor Wietse en Hester Houwink begon als een hobby is uitgemond in een eigen jachtverhuurbedrijf. In 2017 hebben ze Yachtcharter Houwink Grou opgericht. Met succes. Inmiddels bestaat de vloot uit maar liefst tien motorjachten en is de elfde in de maak. “De bouw doen we volledig in eigen beheer”, vertellen ze tijdens ons gesprek in de jachthaven van Warten, vlakbij Grou.

Zowel Wietse als Hester zijn geboren en getogen in Fryslân. Hierdoor weten ze als geen ander wat de provincie aan schoonheid te bieden heeft. Ook vanaf het water. “Al van jongs af aan varen we veel en graag over de Friese wateren. Vanaf het water is dit weer een heel andere ervaring dan op het land. Deze mooie kant van onze provincie willen we graag met anderen delen en juist daarom zijn we ons eigen jachtverhuurbedrijf gestart.” Yachtcharter Houwink richt zich met name op vaarvakanties voor families. “We onderscheiden ons als klein en laagdrempelig bedrijf met een handvol medewerkers. Hierdoor kunnen we altijd meedenken met de wensen van onze klanten en begint hun onbezorgde vakantie al vanaf onze eerste kennismaking.”

Geen vaarbewijs nodig

De tien motorjachten van Yachtcharter Houwink, met elk hun eigen unieke eigenschappen en kwaliteiten, bieden plaats aan families en groepen van vier tot tien personen. Daarbij wordt regelmatig de vraag gesteld of men een vaarbewijs nodig heeft om een van hun motorjachten te huren. “Nee, dat is niet nodig”, zeggen Wietse en Hester. “In Nederland mag men een schip besturen zonder vaarbewijs als het niet groter is dan 15 meter en niet sneller gaat dan 20 kilometer per uur. Alle motorjachten die we in de verhuur hebben voldoen aan deze norm en zijn dus vaarbewijsvrij.”

Voor klanten die voor het eerst gaan varen biedt Yachtcharter Houwink overigens wel een vaarcursus aan. “Deze cursus duurt standaard twee uur maar kan indien gewenst ook uitgebreid worden. Het is een cursus waarbij diverse theorieën behandeld worden aan de hand van de praktijk. Ook worden er meerdere manoeuvres geoefend. Na afronding van de cursus kunnen onze klanten met vertrouwen het water op. We raden ze hierbij aan om van tevoren de regels op het water door te nemen.”

Sloep huren

Op onze vraag of men alleen een motorjacht kan huren antwoorden Wietse en Hester: “We verhuren ook sloepen. Deze worden regelmatig gehuurd door klanten voor wie een jacht te groot is. Daarnaast worden de sloepen gehuurd door klanten die er alleen een dagje op uit willen, hoewel ook meerdaagse tochten met onze sloepen mogelijk zijn. Er kan bijvoorbeeld een zonnedek bijgeboekt worden, waardoor de punt is om te bouwen tot een slaapgelegenheid.” Datzelfde geldt voor een elektrische koelbox en een grote diversiteit aan andere opties die naadloos aansluiten bij de klantwens. “We zetten alles op alles om onze klanten een onbezorgde en onvergetelijke vakantie op het water te bezorgen”, besluiten Wietse en Hester enthousiast.

Yachtcharter Houwink Grou
Afvaarthaven:
Bùtenstreek 3 9003 MC  Warten

Vergelijkbare berichten